franfotoblog

30 | 3 | 2022

Tekening naar foto

Voor het boek “Een hele kunst - Nederlandse kunstenaars en hun werk in vijftig voorleesverhalen” (Van Holkema & Warendorf), heeft Alex de Wolf passende tekeningen gemaakt. Je kunt zien hoe al die verschillende kunstenaars hebben gewerkt. Iedereen is bezig iets te maken of loopt er zelf in rond. 

Er zijn ook twee beroepsfotografen in opgenomen. Voor kinderen vanaf zes jaar wordt uitgelegd hoe Rineke Dijkstra haar strandportretten in Polen maakte. Bij Van der Elsken worden een fotowinkelier uit Wormerveer als grote inspirator opgevoerd, dokatechnieken uitgelegd en hoe belangrijk het was om echte boeken te maken van zijn werk. 

Om zijn ‘gewone mensenfotografie’ te laten zien staat er een tekening naast het verhaaltje. Drie meisjes steken een straat over, zoals Van der Elsken dat ooit zou hebben gezien. De Wolf heeft z’n best gedaan zo dicht mogelijk bij dat moment te blijven, wat een perfecte indruk van de originele Volkswagen die daar stond oplevert, maar waardoor hij toch in de moeilijkheden komt. 

Op de oorspronkelijke foto kijken ze ons en de fotograaf aan, Ed blijft buiten beeld. Op de tekening kijken de drie ook naar een fotograaf, maar niet naar ons. De formule van dit boek, ‘kunstenaar aan het werk’ had voorrang. We zien wat Van der Elsken ook zag en toch weer niet. 

Ik probeer me voor te stellen hoe deze foto er dan zou hebben uitgezien. De blondine had dan wel in de lens gekeken, maar de grote aantrekkingskracht voor Van der Elsken:  de minirokjes, de gestrekte benen in deze open slagorde en de privé lachjes, waren achter haar rug weggevallen. Zo’n foto zou Van der Elsken niet gemaakt hebben.