franfotoblog

29 | 8 | 2020

Steek uw licht op bij Donker

Iets onbegrijpelijks voor een kind zijn de afspraken tussen volwassenen. Hoe kan een auto door een letter rijden? En waarom? Wat betekent BOVAG eigenlijk? Moet iedereen “bovaggen”? Waarom die koplampen aan? Of die haast? Op de vlucht? 

Iedereen die rond 1956 vanaf de Centrale Hemweg Amsterdam binnenreed, passeerde  op links de houthandel Donker. Als het donker werd gingen er lichten aan onder hun slagzin: ‘Steek uw licht op bij DONKER’. 

Een herinnering. De geheimzinnigheid van ‘s nachts per auto onderweg te zijn. Dat moest nou eenmaal, ook al ging het tegen tijd, gewoontes of regels in. Zoals piloten in de oorlog ook altijd ‘s nachts bombardeerden. Gelukkig was er één houvast, de BOVAG, dat zag je aan die dikke letters. Misschien zoiets als de Wegenwacht. 

Want deze borden hingen alleen maar bij garages. Er stonden in het hele land schijnbaar altijd en overal bovagmannen voor je klaar. Zelfs als je zo’n haast had dat je los van de grond was gekomen en door een nauwe hoepel was gevlogen. De tekenaar had die stofwolkjes er voor de vaart bijgetekend. Raar model, die auto. 

De Bovag werd in 1930 opgericht. Een nummer van het blad van de Bond van Automobielhandelaren en Garagehouders uit 1937 heeft als logo al de auto die door de letters heen rijdt. En die lichtblauwe kleur. Het is de kleur van veiligheid en betrouwbaarheid. Later gevolgd door VVD, KLM of AH. Andere Bovag kleuren, zoals groen (motorrijders) en geel (tractoren) geven een ander gevoel. 

Dit ontwerp geeft weer wat de automobilist zelf voelt. Het avontuurlijke onderweg zijn, niet het reisdoel. Eigenaardig dat de letters theatraal aangelicht blijven, terwijl de lichtbron al gepasseerd is. En er zijn geen schaduwen. Alsof je door de lucht rijdt. Er gebeuren ‘s nachts dingen waar je geen weet van hebt.