franfotoblog

31 | 12 | 2023

Nieuw

“Plattelandsverpleegster in de Noordoostpolder 27 februari 1959”. Bij het maken van het boek over Bob van Dam’s persburo “Combi Press” gebruikten Piet Schreuders en ik zoveel mogelijk zijn aantekeningen, anders verzonnen we ze wel. Als het maar droog was. Eigenlijk nam ik er toen de tijd niet voor om uit te zoeken waar precies in de Noordoostpolder. Google streetview bestond nog niet.

Nu wel. Maar hoe te zoeken? De straatnaam ‘Tjalkstraat’ was wel een indicatie, maar daar zijn er meer van in Nederland. Het moest om nieuw land gaan, zo zag het er uit. Lelystad? In de Wieringermeer? Of ergens in Zeeland? Om al die steden te onderzoeken was me een beetje te veel. Was er niet een snellere manier om daar achter te komen?

De ‘Noordoostpolder’ was eigenlijk voldoende. De omgeving op de foto was kaal en ongerept, alsof de bewoners er vorige week waren ingetrokken. Naoorlogse nieuwbouw en bomen als sprietjes, Nederland herrijst. Nieuw land, een nieuw begin. Via Google streetview kwam ik in Emmeloord terecht. Eenzelfde hoekhuis, hetzelfde type flats op de achtergrond. Alleen de camerahoek kreeg ik niet hetzelfde. Hier moet het geweest zijn.

Interessante verschillen tussen de twee foto’s. Zwart/wit of kleur. Gemaakt als analoge illustratie naast een artikel, of als digitale oriëntatie voor een bezoeker. Standaard lens of groothoek. Rolleiflex of autodakcamera. Voorzichtige voorjaarszon of hoogzomer. Karig of vol van voorzieningen. Een belofte of een feit.

Dat die verpleegster daar staat kan geen toeval zijn. Al is de handeling niet spectaculair, het heeft de intensiteit van een filmstill. Het stilzetten van een belangrijk moment. Haar uniform is in deze omgeving essentieel. Dit is gemaakt voor een artikel over de nieuwe polder. Kom hier ook wonen. Goede, betaalbare huisvesting en medische zorg. Vijf en zestig jaar later nog steeds een illusie.

Met dank aan Google