Camouflage
Twee plaatjes naast elkaar van bijna dezelfde voorstelling willen meestal een verandering laten zien. ‘Voor’ en ‘Na’; er is iets verbeterd of verslechterd. Maar bij deze twee foto’s ging het meer over voortschrijdend inzicht.
Om een transformatorhuisje wat vriendelijker over te laten komen had men er bedrukt zeildoek omheen gehangen. Een bosgezicht zou niet direct een band met elektriciteit oproepen. Hoewel er schaduwen van gaaswerk door het zeil te zien waren, maakte het geheel een realistische indruk. Zorgvuldig gefotografeerd en gedrukt, goed op kleur.
De zwakke schakel was een geel waarschuwingsbord dat zo dicht op de reproductie stond, dat de natuurlijke schaduw ervan niet klopte met deze foto van een bos. Er zat geen afstand tussen die buis en de aanplant erachter. Het accentueerde de platheid op een subtiele manier.
Dat zou de kern van m’n foto kunnen worden maar moest dat geel, hoe minimaal ook, erbij betrokken worden? Moest ik de kijker een beetje helpen? Voor de zekerheid er toch maar een gemaakt. Maar ik vond die zonder beter. De zinken buis verliest z’n functie en krijgt meer samenhang met de boomstammen. Samen met die paal waar nog een uiteinde van het zeildoek met tiewraps aan hing, zou je er een toegangspoort in kunnen zien.
Door er een stukje stoep bij te betrekken, leek het meer alsof je echt dit bos in kon lopen. Maar niet zomaar, je zou eerst over dat bouwhekblok heen moeten stappen en dan nog het gevoel hebben dat je nergens terecht zou komen. Bedrieglijk echt, zoals elke camouflage.